Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2008 11:26 - ПОД ИГОТО октомври 07 - декември 07
Автор: podigoto Категория: Новини   
Прочетен: 904 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.04.2008 13:45




Ежедневните коментари приличат на първоначални предупреждения за земетресения, но които никой не обръща внимание. Малко по-късно се озоваваме сред руините на живота си, безполезно стиснали в ръката си непрочетените телеграми.





ПОД ИГОТО 10.10.2007
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
Това, което сами си направиха т.н. социалисти и  компания от правителството с наглото говорене на Петков, Овчаров, Вълчев, Орешарски,Димитров,Масларова и сие , и най-силната опозиционна партия не може да им го направи. Първо, те внезапно и категорично реанимираха антикомунизма, защото реториката и наглостта им върнаха комунизма. Второ, радикализираха учителските протести и постепенно ги превръщат в национално протестно действие срещу правителството. Трето, дадоха кауза и причина за действие на почти умрялата опозиция. Четвърто, изкараха от летаргия интелигенцията и мислещата журналистика. Пето, публично обезглавиха собствените си партии пред прага на местните избори. Шесто, хвърлиха парламентарното си мнозинство в ада на общественото мнение без полезен и спасителен ход.И всичко това - само с няколко инфантилни, на границата с обществената дебилност, лафове.

 

 

ПОД ИГОТО 11.10.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Още отсега може да се каже на правителството, че е стъпило на гнилата почва от 1996 година. С полицейските заграждения и брутална сила плюс вродена комунистическа наглост нешата най-много да се докарат до общ национален протест и сдаване на мандата. Практически здравия разум не разбира откъдеизвира  нарастващата наглост и крайност в диалога с протестиращите. Няма в света правителство, което в демократични правила да остане на власт, при продължаващите словесни полюции на своите членове. Истинската мъка в момента е за онези социалисти, които по места трябва да убеждават електората да гласува за техните избраници. Е, как ще стане, когато министрите им ежечасно радикализират дори инертни маси като учителите.

 

 

ПОД ИГОТО 12.10.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
В пъти се е увеличила държавната администрация. Тя в пъти е усложнила процедурите по взаимодеийствие с бизнеса. В пъти са се увеличили такси, данъци и глоби. В пъти съответно са се увеличили рушветите. Т.е правителството е създало държава, която пречи на бизнеса да работи в пъти повече. И когато такава държава или нейното подобие изтъква ниската производителност на труда като пречка за увеличаване на учителските заплати - това е брутално. Арогантно. Нагло. Защо обещаваха преди години социалистите? Нима не знаеха,че няма как да стане? Или това не ги интересува? Е, дойде време никой да не го интересува и за тях. Дори техния толкова изстрадал електорат...

 

 

 

 

 

 

 

ПОД ИГОТО 13.10.2007
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
Оставам с впечатление, че само аз не съм се кандидатирал за кмет, общински съветник или каквото там има. Минаването по Главната вече става проблем- отвсякъде изкачат кандидати и с оцъклен поглед ми реват номер на бюлетина в ухото. Извън комедията, обаче, няма нищо лошо, че хора, гравитиращи около икономически структури, се явяват на избори. Същите тези безнесобразования и досега влияеха в работата на градския парламент, но минаваха през партийните счетоводства. Явно това или вече не работи, или партиите са станали достатъчно нагли, или вече не могат успешно да обслужват интересите на поръчващите музиката. От това разпарчетосване на общинския съвет ще произлезе толкова неработещ, взаимно парализирансъвет, че и Господ да слезе, няма да може да работи с него.

 

 

 

ПОД ИГОТО 15.10.2007
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
В средата на предизборната борба за кметската надпревара някои партии правят сериозни завои. Някои прехвалени коалиции в началото постепенно изхвърлиха абревиатурата на партньора си и се рекламират като самостоятелна пловдивска сила. Интересно, защо скриха така мощно софийския си партньор и патрон? Други внезапно се озоваха сред морето от безбрежни глупости на централното си ръководство, което - дори! - не показва лицето на своя кандидат в Пловдив, което е явен знак, че тук изборите са спазарени от друг и за друг... За сметка на това се плисна кално море от кандидати, които не ги познават и собствените им роднини.Това, че никой не е чул за тях, явно не ги впечатлява, но на какво се надяват е абсолютно известно. На нищо.

 

 

ПОД ИГОТО 16.10.2007
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
 
 
Няма да се оправим, ако не разберем, че в момента става въпрос за образованието изобщо, а не  само за заплатите на учителите . Правителството е тъпо, нахално и глупаво не защото мотае учителите, а защото не може да постави на масата повече пари срещу кардинална реформа в образованието, защото гледа да изкара мандата, но не и да реши проблема. И двете страни се изнудват, заобикаляйки реалния интерес на хората - повече образование и бъдеще за техните деца. Това безнадеждно и дебилно бозаджийство в обществено-политическия диалог ни докара дотук. А нататък в безумието ще ни отведат местните избори за кметове, където всякакви сенилни и несъстоятелни пеленачето ще ни разкатаят верицата.

 

 

 

 

 

ПОД ИГОТО 17.10.2007
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Да направим кратка рекапитулация на предизборната кампания до момента - всевъзможни концерти, срещи на кандидатите с до 10 човека максимум групи, обилни платени материали във възхвала или наклепване на противника, плакати и клипове с потресаваща визия, изумителни рекламни изречения и никаква конкретика. Никаква визия за решаване на основните проблеми на града. Никакво вдъхновяващо говорене. Никаква страст, ако щете. Така се държат хора, изморени предварително и участващи по принуда. Които знаят, че лъжат публично, но на които не им пука от това. Кухи фрази, общи приказки, никакви личностни характеристики, никакви идеи. Кухост до болка. И ужас, който пълзи и се просмуква навсякъде.

 

 

ПОД ИГОТО 18.10.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Неграмотността не може да бъде извинение, особено когато е вкарана в предизборната борба. Ето случая. Решил предизборния щаб на един от кандидатите да демонстрира отношение към изкуството. Завели го на изложба. Снимал се с художника. Не попитали автора може ли снимката да се използва за агитация.Гарнирали събитието с размисли колко много трябва да се направи за изкуството.Платили и публикували текста със снимката.Обаче! Сбъркали името на автора. Не един път, а цели три пъти.Което подсказва, че не го бъркат, а не го знаят.Което пък на нас ни подсказва колко са на ти с изкуството тези, които ни обясняват как ще направят чудеса за него. Хайде, ако може, да ни научат първо имената, преди ние да научим техните от хиляди билбордове...

 

 

ПОД ИГОТО 20.10.2007
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
 
Усещанията около учителската стачка започват да преминават от съчувствие към осъждане. Стачката вече се ръководи зле за учителското съсловие, наистина се превръща в седянка и се подменят нейните истински цели. Крайната цел на правителството ще се изпълни - учителското съсловие ще постигне кървава победа и ще отвори възможности за крайна реорганизация на образователната система. Тогава каквито и стачки да има, те няма да срещнат обществена подкрепа. За пореден път се доказва , че справедливите искания на обикновените учители се използват за неясни политически шантажи.

 

 

 

ПОД ИГОТО 21.10.2007

АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ

 

Тежко чувство за липса на мярка налегна предизборната кампания. Непонятно е как възрастни хора могат да наговорят толкова нелепи неща - в които, убеден съм, - и те самите не вярват за толкова малко време. Без значение дали са зависими или независими кандидатури, всички те непрекъснато употребяват думата "граждани". Но, ако не са изборите , кого от тях обществото е познавало преди хилядите плакати и платени съобщения? Кой от тях е ангажирал гражданството през всичките тези 4 години? Кой е развил теза, имал е поведение, реализирал е идея? Кой е бил някой преди да са му поверили пост в администрацията? Изводът е, че се готвят да ни управляват хора без биографии, без постижения, без видими и ясни за обществото характери...Ако това е демокрацията, значи грешно сме я построили. Трябва да се почва отначало.

 

 

ПОД ИГОТО 24.10.2007
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
Намеренията на учителското съсловие да организира граждански протести по начин, нарушаващ правата на останалата част от населението преминава разумните норми. Крайната им неотстъпчивост оставя впечатление за предпоставеност на исканията и, следователно, политически привкус. Дори за странични наблюдатели вече е ясно, че сериозни капитали организират и финансират отделни прояви на учителското съсловие. Целта е явна дестабилизация на правителството преди избори и завземане на по-широки позиции в местната власт. След първоначалната си дебилност правителството вече седмица демонстрира по-добро и приемливо поведение от стачкуващите. Така последните ще пропилеят обществения кредит и ще се изправят пред едно доста по-сурово към тях общество.

 

 

ПОД ИГОТО 29.10.2007
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Добро утро на всички! На приключилите избори има печеливши, но няма легитимни. Общественото усещане, че изборите отразяват обществени нагласи, е взривено. Не е налице минимално съглесие, че изборите са честни. Налице е максимално съглесие, че изборите са част от търговската дейност на фирмите и партиите. Което, всъщност, е едно и също. Постигната е такава медийна среда, че комичното се приема за нормално. Нормалното - за недопустимо. Създадено е второ общество от негласуващи или от гласуващи в последния момент. Това общество вече излъчва сигнали не на апатия, а на страх. Че не е обществено представено. Че е изоставено от държавата. Че живее извън държавата. Че е преследвано от държавата. Че е изолирано в резерватите на обществената неприемливост и нетърпимост.  При комунизма това второ общество бе репресирано от държавата, а сега - от сънародниците си, които подкрепят нелепата фасадна демокрация.

 

ПОД ИГОТО 30.10.2007
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
За победителите в изборите - все още -медиите са приятели. Те даже - в техните представи - са съмишленици. Флиртуват с тях, допитват се, използват вълната им, за да карат сърфа с предизборни обещания. Но идват времена, в които ще трябват да се подбират хора за постове и тогава благодарните им партизани ще направят жива верига около бюрата им. Ще трябва да се преговаря - и с коалиционните партньори, и с опозицията. Ще трябват да се озаптяват мераците на тези, които плащаха и за билбордовете, и за плакатите, и за клиповете. Тогава журналистите стават досадни. Трябва да се вземат мерки да се ограничат. С тях се отнасят снизходително. Неглижират ги. Предпочитат тайни договорки, които ограничават свободата им. До следващите избори, когато падат от власт и им се налага да четат този текст, но със закъснение.

 

 

ПОД ИГОТО 31.10.2007
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
Да не отвръщаме очи от факта, че демократичната система в България е в опасност. Започналото системно демонтиране на партийността като израз на представителство от действията на т.н. цар през 2001 година стигна до своя естествен финал - масовото осигуряване на гласове чрез изкупването им  от нискообразовани, бедни, безпомощни социални кръгове. Присъствието на бизнеспартиите е израз на бруталното навлизане на корпоративния капитал в тъканта на общинското управление с цел единствено извличане на нерегламентирани дивиденти. В състояние сме на нов тип феодализация и на достигане на абсолютно критичен праг на държавността. Съглашателската позиция на българските медии и слугинското поведение на интелигенцията допълва картината на хаос и безизходица.

 

 

 

 

ПОД ИГОТО 2.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
Ето, че без да изненадат никого, почти всички политически партии се строиха зад новия кмет. Само преди 7 дни те се кълняха, че имат различни, по-добри визии за управление на града от него. Кълняха са , че са независими, че са граждани, че са експерти...Партийността беше лоша дума за тях, най-вече защото никоя партия не ги бе избрала. Сега са се изпънали на червеното килимче и декларират готовност да гласуват каквото им се каже. Готови са да не пречат на кмета. За да не им пречи и той. А най-добре ще е към управляващата коалиция да се присъединят и останалите две-три партийки, та болшинството да е пълно. Ако не беше жалко, щеше да е смешно. И е добре кмета Атанасов, ако иска да управлява с гражданите, да започне спешно да ги произвежда. Да си гражданин, означава да си несъгласен и работлив. Около него се подредиха все съгласни и мързеливи.

 

 

ПОД ИГОТО 4.1107
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
Българската държава е фалирала точно три пъти за времето на комунистическия терор до 1989 година, ракрива вестник Дневник. В следствие на това е продаден златния резерв на България, както и са натрупани и огромни външни кредити. Това явно не е достатъчно като факт за българина и той продължава да се умилява от спомените си за почивните станции при Живков и да гласува за неговите наследници. Явно, обаче, идва времето за окончателния крах на социалистическата партия и нейното превръщане в огледално копие на рухналото СДС. Следващите парламентарни избори само ще доубият окончателно старата партия и ще я превърнат в маргинален политически играч. Лошото идва след това. Върху изгорената почва няма да се хване нито една здрава политическа фиданка, а ще растат единствено бързите плевели на популизма и кариеризма.

 

ПОД ИГОТО 6.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
Мъж от Благоевград отвлякъл сестрата на напусналата го приятелка, за да я накара да се върне при него. Така и ние вярваме, че като похитим едната част от живота си, другата смирено ще припълзи в нозете ни. Държим отвлечената си част добре овързана, ръцете й са охлузени от дебелите въжета - и се взираме в тъмното. Чакаме да се появи онази, другата част, която сме изоставили, в която не сме повярвали, която ни е необходима, за да сме цели. Знаем, че когато се появи, повече никога няма да я оставим, ще я обичаме, ще се смеем и под високия небесен свод ще откънтява нашето щастие. И докато чакаме, в нахлуващата през прозореца празнота не се чува нито звук. Нито звук не идва от онази част на живота ни, която сме убили преди толкова години.       

 

ПОД ИГОТО 7.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Сериозното изпитание пред кмета Атанасов ще дойде от все още неясните отношения между двете партии в коалицията зад него - ГЕРБ и ВМРО. Първата все още няма изградена структура, няма ясно съобщена идеология, няма лица, която да я персонифицират в ежедневния контакт с обществото, няма управленски опит. Втората е с огромен опит в работата си с общинската управа и общинския съвет, често пъти излишно горделива и в никакъв случай няма да се съгласи да играе ролята на по-малкия брат в коалицията.Още повече, че в Пловдив като че ли ГЕРБ са малко повече задължени на ВМРО отколкото изглеждат крайните резултати. Кандидатурата на Славчо Атанасов наля не малко гласове на новата партия. Накратко, голямото изпитание се нарича коалиционна култура при - все още - неясни икономически интереси.

 

 

ПОД ИГОТО 8.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
47 годишен мъж от Русе за 65 път се събудил в отрезвителното. И не е важно, че заблудените крачки на мъжа са го водили към кривата усмивка на дежурния, а онази невидима празнота, която те съпровожда уютно ден след ден. Тя те държи под ръка, мълчи, докато се помиряваш с бирите, и водките, и виното, не ти държи речи, когато започваш да криволичиш, не те гледа укоризнено в огледалата над мивките. Тя е твоята вярна съпруга, която ще те съпровожда до гроба, но до там е толкова далече...Тази празнота ти я обичаш с омразата на човека, оставен без избор, но и с умилението на човека, когото не са оставили. Понякога й поръчваш бира, понякога й се усмихваш през запотената чаша, понякога дори можеш да различиш забравения й смях след крясъците... Но понякога, ех как силно понякога, ти домилява за кривата усмивка и вкисналия дъх на дежурния и неговото другарство по съдба.

 

 

ПОД ИГОТО 9.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
С промените в данъчното законодателство местния общински съвет ще има право сам да определя основни налози за населението като данък сгради, данък за автомобил и т.н. Именно в този момент ще се види върху каква иделогическа и иконимическа политика седят новоизбраните общински съветници от управляващото мнозинство. Ще се види и състоятелността на успелите да се намърдат с последните усилия на на демократично мислещите хора отломки от СДС и ДСБ. Чак когато започнат да се увиват, сучат, умилкват, лезят, бръщолевят, каканижат глупости, за да вдигнат данъците двойно и тройно, чак тогава ще се види тяхната същност. И тогава от немощните им гримаси ще се свлече последния пласт предизборен грим. Защото данъците ще ги плащаме ние, но те ще ги харчат.

 

 

ПОД ИГОТО 11.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Паднаха няколко снежинки сняг, държавата изу гащи и клекна в храстите. Затвориха се пътища, заобръщаха се коли и тирове, отникъде никаква държавна намеса за контрол и предотвратяване на трагедии. Все едно сме изоставена територия. Иначе винаги веселия министър Петков все ни кара да отдаваме заслужено на полицаите и катаджиите, но ние освен когато им даваме рушвет или ни пишат акт не ги виждаме. Полицай на дъжд или сняг почти не се вижда. Само на слънце, и то на припек. Е, няма как да хрантутим цяла армия държавни безделници, първия сняг да ни взривява и да сме нормална държава. Не сме.

 

 

ПОД ИГОТО 12.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Дойде време, когато държавата и животът в нея започнаха да пречат на богатите хора. Безобразната ни организация на обществото, вандалската сфера на услуги, разбитата или несъществуваща инфраструктура, попиляната природа, уродливите градски пейзажи, озверелия и оскотял от липса на култура и дух народ правят условията за живот невъзможни. В България дори многото пари нямат стойност, защото непрекъснато ти се налага да газиш във всеобщата кал. Невъзможно е лично бягство, индивидуално спасение. У нас само трагедиите ни са общи. А най-голямата е животът ни тук.

 

 

ПОД ИГОТО 13.11.07

АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ

 

 

 

Трансбалкански културен форум щял да се проведе в Пловдив по проект, спечелен от Областната администрация. Да се надяваме, че програмата му ще се състави от модули, които водят до реална културна интеграция, до свършване на някаква обща работа с комшиите. Практиката досега показва, че проекти, спечелени от администрацията, отиват за собствените им хонорари и пътни до весели дестинации. Ако областната управа иска да постигне нулев ефект, да я кара по старому. Ако ли не - да каже какво точно ще се прави след този форум и, естествено, кой ще го плаща.

 

 

 

ПОД ИГОТО 14.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
Жал да му стане на човек, когато вижда притеснението по лицето на новия кмет Славчо Атанасов. В един момент трябва хем да увери пловдивчани, че работи за безпроблемното събиране и складиране на техния боклук, хем да не влезе в кофликт с Бойко Борисов, който е в положение мат със софийските отпадъци, хем да си поиска парите от Станишев и правителството, хем да не превръща селата в околията в решителни врагове. На всичкото отгоре трябва да привежда в действие и принципите на откритото управление, публично оповестени от ГЕРБ. Не на последно място са пируетите със собствените му съпартийци, които по отношение на публичните действия понякога са на границата на популизма. Справка - тока на Столипиново. Измъкването от ситуацията е само една - защита - единствено! - на интересите на града. Личният залог на кмета за бъдещето в случая е огромен.

 

 

ПОД ИГОТО 15.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
На местните избори СДС взе, че вкара в общинския съвет две лица - Николай Караиванов и Тони Симидчиева. В предишния си живот те може да са били много симпатични хора, но от този момент ние не ги познаваме. Ние, които сме ги пратили там, а - апропо - не сме много. В качеството си на работодатели ние искаме тези двамата представители на СДС да работят. Да изразяват добре конструирани, логични и демократични становища. Да не се увъртолват покрай банките на изпълнителната власт.Да работят идеите им да стигнат до избирателите - техните и на другите политически сили. Да се борят за демократичната кауза, ако това изобщо нещо им говори и на двамата. Да работят доверието в тази така яхана и обругавана политическа сила да се възвръща. Защото, за разлика от кмета и останалите, на тях няма да им се дадат дни за толеранс. Техният отдавна е свършил и в момента са задлъжнели до шия.

 

 

 

ПОД ИГОТО 16.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Президентът Първанов каза, че престъпността ни вече е достигнала европейски размери. Дали е нарастнала до тях, или е паднала, президентът нищо не казва. Преди две седмици пък Доган каза, че купуването на гласове е европейска практика. Явно е, че става въпрос за употребата на стара, ефикасна, но но напълно шмекерска практика. Цялата кочина, в която живеем и която някой нарича България, която бе набутана в ЕС по геополитически причини, вече е наричана европейска, за да се подразбира, че няма какво повече да й оправяме. Т.е. и така си е хубава. За Първанов и Доган - вероятно. За нормалните хора обаче това напълно не е така.

 

 

ПОД ИГОТО 17.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
И сега, когато бездарната политическа трагедия със боклука на София се върна под мъдрото ръководство на Бойко Борисов в своята изходна точка, как изглежда решението Пловдив да приема балите една година? Ами как, като слугинаж на предишния кмет с цел евентуална подкрепа на изборите и като средство за спасение на положението на генералния кмет до изборите. Резултатът е, че сметището в Цалапица ще работи за пловдивчани по-кратко и в недалечно бъдеще ще се изправим пред идентичен проблем. Обещаните пари срещу това практически не е ясно къде са. Едни казват, че са тук, други - че не са. Построена инфраструктура, обаче, така и няма. Един по един замират недовършени и другите проекти на предишната управа.Главната стои недовършена, булевард Източен - също...Слугинаж, безхаберие и безотговорност сред пейзажа на равнодушния Пловдив.

 

 

ПОД ИГОТО 20.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
На Пловдив му предстоят 4 мъчителни години без политическа и гражданска опозиция. Де що има самоназовала се политическа сила, намърдала с корпоративен или силов начин представител в местния парламент седнаха около общинската маса с цел да подкрепят кмета. Нищо, че той още не е казал какво ще прави... Не се огледал човекът - но е подкрепен от всичко живо! Включително и от тези, които му бяха отявлени противници и мечтаеха за нов модел обществено управление...Само че именно липсата на опозиция ерозира едно управление. Ерозира го морално, професионално и, накрая, електорално. Предишното е пример. Първата работа на кмета е да си отгледа несъгласни.

 

ПОД ИГОТО 21.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Живеем в държава, която ни е изоставила на произвола на съдбата. Нейната единствена цел е да ни държи в клетката, за да поддържаме нейния живот. Да храним нарастващия, бездарен и крадлив държавен апарат. Да поддържаме уродливата й партийна система. Да не задаваме въпроси. Да не протестираме. Това не е нашата държава. Това е тяхната държава, в която ние сме фураж. Тор. Кал. Нищо. Всякакви форми на протест и надежди в чудотворни икони като лъжливия цар и смръщения генерал не вършат работа. Един ден дъжд е достатъчен, за да измие всякакъв грим и отдолу да лъсне злобното, озлобено, зло лице на машината, която някога сме имали за своя родина.

 

 

ПОД ИГОТО 22.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
За страничния наблюдател, каквито са мислещите хора в България, е безпощадно ясно - държавата или трябва да се закрие, или трябва да се строи наново. Този микс от посткомунистическа административна наглост плюс псевдокопиталистическо криминално ограбване плюс дивашко ампутиране на цели социални прослойки плюс масов културен и  морален геноцид в условията на невиждана морална криза и липса на национален идеал повече не може да съществува. Видимо държавата е в перманентен фалит, който през 15 години отравя кълновете на всяко ново поколение след 1945 година. Трябват нова конституция, максимално опростяване и намаление на администрацията, закриване на цели министерства и изграждането им напълно наново...В този си вид държавата е абсолютно опасна за своите граждани.

 

 

ПОД ИГОТО 23.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
Ремонтът на Главната улица приключва пред халите. Останалата част до булевард 6-ти септември явно не се знае кога и с какво ще се довърши. Дали е заради времето пък никой не ти казва. Толкова стигнаха силиците на големия град Пловдив. Колко типично, колко провинциално... Колко бездарно, всъщност! Каква липса на поглед върху нещата, какъв дефицит на планомерност и решителност да довършиш нещата, каква щедра безотговорност...И ние, обикновените граждани, които не свързваме ненаправеното с определени лица, не търсим поне някаква морална отговорност... Сякаш с последните акорди на изборите и фирмите, които ремонтираха улиците се изпариха.Купчината недовършени пътища крещят злобно в лицата ни и ни се надсмиват. Докато лихвите по теглените кредите текат.

 

ПОД ИГОТО 25.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
Градът има спешна необходимост от довършване на започнатите проекти по неговата инфраструктура. Необходима е ревизия на направеното досега и категорично становище за бъдещето. И на булевард Източен, и на трасето между Водната палата и закрития мост на Марица... Необходим е подробен и публичен отчет как са разходвани парите от тегления заем за ремонт на пътищата. Ако няма такъв, значи с лека ръка се покриват хиляди съмнения на обикновения пловдивчанин, който слаломира между недовършените ями по улиците и не знае да псува или да удря. Или стои удивен - както стои пред дупката на уж започнатата галерия в Стария град - и не знае да плаче ли, или да се смее.

 

 

 

ПОД ИГОТО 26.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Всякакъв вид държавни служители трябва да бъдат съкратени с повече от 1/ 3. Именно туловището на българската администрация е запречило пътя на цивилизационното израстване на държавата. Нейната армия е заградила всяко периметърче от държавата и усвоява още един национален бюджет. Никой от държавния апарат не работи само за заплатата си, тя е един вид подарък от съдбата и малко допълнение към страничните доходи. Няма програма, която да ограничи корупцията сред администрацията. Тя е слънцето, водата и въздуха за нея и благодарение на нея тя постигна резултати, които други, развити държави не постигнаха и за 300 години. Без нейното безжалостно ампутиране останалия организъм на държавата ще се скапе окончателно.

 

 

ПОД ИГОТО 28.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Културата в Пловдив живее в абсолютното отсъствие на критично осмисляне. Книги, изложби, театрални и куклени постановки, отделни постижения в областта на музиката, цели пластове от т.н. ъндърграунд култура не подлежат на какъвто и да е анализ, коментар, дори публично подхвърлена бележка. Дори единственият скандал напоследък - съгласието на директора на театъра със забраната на пловдивския митрополит да се поставя текст на Емилиян Станев - е в областта на гражданската етика, а не на естетиката. Уютното съществуване в безкритична среда ражда тотално безразличие и анонимност на национално равнище. Това було на неглижиране, на взаимно незабелязване ще изтрие от културната памет на града не едно поколение.

 

 

ПОД ИГОТО 29.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Разпадът на царската банда да е изненадал някого? Поне не и онези, които в неразумните дни на 2001 съзряха грехопадението на демокрацията в скута на примижалия т.н. цар. Онзи челобитен отказ от независимост, онова хлъзгаво влачене подир измислената мантия на сричащ измамник повлякоха след себе си ужасната липса на национален смисъл,сред който сме. Сега дори на молекулно равнище измамата се разпада. Очакват ни дни, в които заразените  и заразни молекули от царското партийно тяло ще се опитват да агитират за себе си. Ще е поучително, жалко и комично. Веднъж скършения пред хатъра на самопровъзгласилия се цар гръбнак никога не може да привърже към себе си млади дръвчета. За всички тях завесата е паднала, а зад нея се чува самоизяждащо ръфане. Забравете за тях, историята с тях е свършила.

 

 

 

 

ПОД ИГОТО 30.11.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Трябва ужасно много да се притесняваме от случващото се с Гари Каспаров в Русия. Арестуването и хвърлянето в затвора на един от най-светлите световни умове, на един безобразно талантлив човек за това, че е протестирал срещу президента Путин е посегателство срещу правата на човека по целия свят. Точно ние, българите, трябва да ни боли повече от всички, защото всичко това ни е познато. Това авторитарно, тоталитарно управление в разрез с нормите и морала на цивилизацията, то е звук от съвсем близкото минало, от съвсем осезаемото настояще и страх от възможното бъдеще. В България има поклоници на руския президент, най-малкото това е българския му колега. Но Първанов няма да протестира за съдбата на Гари Каспаров. Той ще аплодира. Както ще аплодира за всеки опит за приключване на демокрацията.

 

 

 

 

ПОД ИГОТО 1.12.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Каква дивна селяния е окупирала центъра на така древния и вероятно вечен Пловдив! Пълното тържество на кича се е материализирало във верига стъклени кутийки с ужасни на вид и качество стоки, гондола с пуснат докрай звук на радио, виенско колело с естетика от края на по- миналия век...Всичко това - до замлъкналия и мръсен опит за фонтан, изсипан нелепо в средата на площада, сред разбита и мърлява настилка. Всичко това - под погледа на новия кмет, на неговите заместници и целия отбор от нови общински съветници. На никого ли от тях не проговаря чувството за минимална еститика, никого ли не го е срам от този катун, изсипан без чувство, без разум, по обиден начин за великия ни град начин?

 

ПОД ИГОТО 3.12.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Задават се решителни гласувания в местния общински съвет относно размера на местните данъци и такси. Няма политическа сила на местно равнище, която публично да е оповестила становище по тези въпроси. За всички участници в пазара, представян за политика на местно равнище, е по-удобно да се скатават като лалугери в дупките си, за да може негативите от подобно решение да полепне по изпълнителната власт т.е. Общината. Това още повече касае свободните електрони - съветниците, влезли по неизвестен начин с почти нелегални листи. Те не само нямат мнение, нямат и намерение да имат, защото пред никого не носят отговорност. Те са си платили, когато трябва и сега какво ще плащаме ние дълбоко не ги интересува.

 

 

 

 

ПОД ИГОТО 4.12.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Президентът на Венецуела Уго Чавес загуби референдума за увеличаване на собствените му правомощия. Тази загуба идва след целия международен маймунджулък на уж социалистическия Чавес, след 6 часовите речи по площади и пред телевизионните екрани, след мащабно икономическо ухажване на населението чрез непознати на световната общност национализации на петролни компаниии... След всичко това на мечтаещия диктатор му казаха - не, не става, не ни харесва. Зле е учил социалиста Чавес! Събратята му в комунистическа Куба и в рекомунистическа Русия показват как стават тези работи. Не с референдум, а с терор. С повсеместен терор и институционално насилие. Победата на Путин в Русия е нагледен пример за онова, което - в името на децата ни! - се надяваме да е зад гърба ни.

 

 

ПОД ИГОТО 5.12.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Кметът Атанасов е решил да прави общоградски консултативен съвет, за да се чува мнението на гражданите. Дотук - добре. Значи, и на него му е ясно, че общинският съвет не изразява никакво друго мнение, освен на едрия, манипулативен, антидемократичен и често пъти криминален капитал, скрит под скъсан партиен чул.  Ако, обаче, в този общоградски съвет се съберат общопознатите винаги съгласни фигури - работата ще отече като поредното приятно провинциално отъркване край кметското коляно за измиване на полупритворените очи на журналистите и напълно затворените такива на т.н. гражданско общество. Препоръката ни е да се съберат предимно несъгласни с кмета и съгласни със съвеста си хора.

 

 

ПОД ИГОТО 8.12.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Пловдив е вторият по качество на живот в България, посочи проучване. Изглежда нелепо на фона на сравнителното семплото управление досега. Семпло в смисъл на идеи, които да допринасят за облика на града, които да го превеждат в бъдещето. Да кажем снизходително към предишните управници, че такова е било времето и да забравим за тях. Въпросът е, че в момента градът трябва да бъде изпратен в един нов век, да се оформи като търсена, уникална и скъпа стока, да се доведе до съзнанието на един цял, нов, малко преситен свят, в условия на уникална конкуренция. Тази задача няма да стане с усилията на шепа корпоративни играчи, които си мислят, че седейки до коляното на властта и успивайки я, ще направят каквото и да било. На Пловдив остро и спешно му трябват артистите.

 

 

ПОД ИГОТО 10.12.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Ярък, безкомпромисен и неподдаващ се на обяснения пример за престъпление на предишното ръководство на общината и на общинския съвет е застрояването на улица Капитан Райчо с огромни магазини. В момента там инфраструктурата се руши с дни, улиците са задръстени от коли и камиони, унищожена е всякаква зеленина, всякакви тротоари и пътеки са кални ями, шума и тормоза от климатичните системи подлага на терор поне 5 000 души. Встрани от строежите е пълно с боклук и отпадъци, осветление няма. Опасността за учениците от близкото училище е огромна. Целият този ад е в името на печалбите на не повече от 10 човека. Уж е законно, но е престъпно и по просташки нагло и безочливо.

 

 

ПОД ИГОТО 11.12.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Из публичното пространство се мотаят около 50 псевдоизвестни лица - курви, представящи се за манекенки, бездарници с маската на певци или актьори, кариеристи с псевдоними на водещи, откровени малоумници с душа на откровени подлоги...Неизвестно е защо медиите считат, че техния обществен ексхибиционизъм, наглото им себепредлагане на пазара на евтини хора е интересен. Налагането и занимаването на обществото с подобни проституиращи фигури развращава поколенията. Те ще приемат, че това е норма, а това е престъпление. След 20 години ще се отзовем в страната на обществената простащина - този път! -  ще сме си я направили собственоръчно ние.

 

 

ПОД ИГОТО 13.12.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Ако бащата е главен редактор на национален всекидневник, а синът - шеф на столична общинска комисия, дали политиката на националния всекидневник ще бъде критична и обективна към столичния кмет, а няма да бъде с наколенки в скута му? Тази проста задача трябва да води главата " Морал и обективност на медиите" в учебника по гражданско достойнство, който българското общество нито ще прочете, нито ще напише. Слагачеството, корпоративната послушност, откровените манипулации бележат, за съжаление, дейността на българските издатели. И ако това в някаква степен е разбираемо за жълтата преса, то размера на политико-икономическия слугинаж в сериозните ежедневници минава всякакви граници. Голяма част от вестниците са станали бухалка в ръцете на сивкави бизнесмени, с които трябва да се смачка обществения череп, ако мисли. 

 

 

ПОД ИГОТО 17.12.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Подалият оставка шеф на пловдивските социалисти Захари Георгиев....пак оставал на поста си, съобщиха медиите. Същото се готвел да направи другият катастрофално загубил лидер на СДС Николай Караиванов. Казано накратко, двете големи политически сили се самоубиват като китове на политическото крайбрежие. Липсата на морал и мъжество, както и отговорност към партията си, се нарича интстинкт за политическо самоубийство. Тези политически партии са се превърнали в кално блато за оцеляване на всякаква дребна политическа твар и са обречени да си отидат затова.

 

 

ПОД ИГОТО 18.12.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
За 18 години полудемократичен живот се нау,чихме как да оцеляваме поотделно и разделени. Лошото на успешните демокрации е, че те са се научили как да живеят заедно и обединени от общи цели. Сега на нас ни предстои този дълъг и труден урок, преподаван на доста озверял и обезверен народ. Без генетичното инплантиране на подобни аксиоми за общностен интерес ние ще се атомизираме и изчезнем. Опасността е реална и тя не е само демографска, а манталитетна. Осъзнаването и е само една малка крачица.

 

 

ПОД ИГОТО 19.12.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Химически анализ на сатурновата луна Енцелад, направен от екипа на университета в Колорадо, показа, че там няма океан, съобщи Би Би Си. Каква тъжна вест преди Коледа! И тази година светещата и звънтяща мантия на добрите вести ще е само за нас, и тази година искрите от плазовете на човешкото благородство няма да бъдат споделени, и тази година единствено нашите сърца, тук, захвърлени сред тъмния космос, ще потръпнат от любов... Нима наистина някъде там, сред разхвърляните галактики, сред планетите, на които няма океани, не се намира още някой, освен нас, когото да заобикнем, когото да наречем, когото да приемем, за да приемем и самите себе си?

 

 

 

ПОД ИГОТО 20.12.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Държавните институции трябвало да намалят персонала си, гласи решение на правителството. Практиката показва, че след подобни действия администрацията нараства в пъти. Там, където е имало един човек - става отдел. Към отдела се назначава контролираща комисия. И така в прогресия, докато се загуби смисъла на отдела, на отделния служител и логиката. Рязко разчистване на държавен и общински персонал от кухи хора е абсолютно наложително, за да върви държавната каруца по-добре, а не да се клатушка претъпката на циганска сватба с оркестър.

 

 

 

ПОД ИГОТО 21.12.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
Ролс-Ройс кабрио, върхът на глезените и скъпи автомобили по света, засякоха бдителни съграждани вчера в Пловдив. Друго си е да се отпуснеш върху светлосивата кожа на антилопа сред дивашкия трафик на града, да отпиеш от кристална чаша шампанско, докато аборигените отвън се избиват, да се друснеш полеееека сред кратерите и изкопите, сред калта и свинщината, докато отчупваш черен натурален швейцарски шоколад и гледаш последния холивудски блокбастър...Какво от това, че си в крехкия и краткотраен стъклен свят на своята измислица сред блатото на дълбоката провинция! И тогава, докато мислиш, че си си осигурил безсмъртие, че си си го закупил окончателно и то мърка в нозете ти, от първата пряка изскача решения на всичко москвич на данъчните и се забива в крехките ти ламаринени задни части.

 

 

ПОД ИГОТО 22.12.07
АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ
 
 
 
Писателят Георги Господинов имал лична малка кампания, наречена "Подари книга за Коледа", съобщиха радостно медиите. С нея апелирал хората да  подаряват книги за Коледа. Като махнем тежкия ПР и преминалото всякакви граници присъствие на писателя във всевъзможни форуми, журита, конкурси, редакторства и т.н., идеята е добра, стига да няма той лично книга, посветена на Коледата и излязла именно в този момент. Ако беше решил да направи нещо добро за своите колеги от своята - уж! - висота - да аплодираш. А така излиза, че кампанията е "Подари моя книга за Коледа". В тоя случай нещата се наричат със звучната дума - байгън.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: podigoto
Категория: Новини
Прочетен: 777239
Постинги: 244
Коментари: 295
Гласове: 1205
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930